Titkos barlang a Rózsadomb alatt (videóval)

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: cai
Fotó: cai

Kevesen ismerik a budai Frankel Leó utcából megközelíthető Molnár János-barlangot, Közép-Európa egyik legnagyobb víz alatti járatrendszerét. (Persze, csak úgy utcáról betoppanva nem is látogatható.)

1982 óta fokozottan védett barlang; akkor még csak 450 méter volt ismert az eddig feltárt hat kilométer hosszúságú, hasadék jellegű járatrendszerből, amely még mindig nem a teljes barlang. A felső, száraz bejárata a Malom-tó felett, az alsó a tó vízszintje alatt található. A barlang a József-hegy lábánál található Malom-tó forrásainak a vizét vezeti el. A vizét a mélyből feltörő meleg és a Budai-hegységből érkező hideg karsztvíz adja. Az öt nagy rózsadombi barlang közül ez az egyetlen, napjainkban is aktív, hévizes barlang. A barlangban fakadó 20–23 °C-os termálvizet a Szent Lukács gyógyfürdő hasznosítja. Lezárt, a látogatásához és a merüléshez engedély szükséges, írja róla a Wikipédia. 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek