Vigyáznak rátok, kilakoltatják a budai vaddisznókat

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: Pilisi Parkerdő
Fotó: Pilisi Parkerdő

Ma reggel újabb öt vaddisznót fogtak be a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei a főváros környéki erdőkben, így az elmúlt egy év alatt 100 fölé emelkedett a sikeresen befogott állatok száma. Így a lakott területekhez közeli erdőkben egyre kevesebb lesz a vaddisznó, a befogott állatokat  távolabbi erdőségekbe szállítják, írta meg a Parkerdő oldala

A befogás kutatási célokat is szolgál: megjelölik őket GPS-nyomkövető nyakörvvel, így feltérképezhető merre élnek, merre mozognak. Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy van egy olyan vaddisznó populáció, amely már nem hagyja el a belterületet, mivel megfelelő mennyiségű vizet és táplálékot, továbbá elegendő búvóhelyet is talál a házak között. 

Egyre több önkormányzatnak kell foglalkoznia a vaddisznók létszámának szabályozásával, amihez a Pilisi Parkerdő szakemberei az eredményes befogási módszer bemutatásával segítséget nyújtanak. Ennek eredményeként befogókat alkalmaz például a budapesti XII. kerületi Hegyvidék Önkormányzata, ahol így sikeresen csökkentik a már belterületen élő vaddisznók létszámát.

Hogy hatékonyan működhessen mindez, fogadjátok meg a szakember tanácsát: ha a főváros környéki erdőkben 9-10 négyzetméteres, 1 méter magas ketrecet találtok, aminek a környékén többnyire kukoricát szórtak a földre, akkor kerüljétek el a helyszínt, hogy ne riasszátok el az állatokat. Ugyanezért fontos, hogy a kutyákat az erdőterületen minden esetben pórázon sétáltassátok.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?