Remetekertváros: a Szentlélek-templom

Oszd meg másokkal!

Remetekertváros, Pesthidegkút sokáig lakatlan külterülete az 1930-as években kezdett kiépülni, amikor a területet parcellázni kezdték.

Nem volt így templom sem, Schlachta Margit – a Szociális testvérek Társaságának alapítója – pesthidegkúti házának egy részében a székesfehérvári egyházmegyei hatóság engedélyével nyilvános kápolnát rendezett be, ezt használták, míg 1933-ban költözött a kertvárosba Bozsik Pál nyugalmazott gyöngyösi prépost-plébános, aki hamarosan megkezdte az egyházközség szervezését, majd a templom felépítését. Ez a kápolna volt a magja az 1934-ben megalapított önálló remetekertvárosi egyházközségnek.

A templomépítésre nemigen lehetett pénze a közösségnek, Bozsik Pál zseniális ötletének köszönhető, hogy Remetekertvárosnak olyan temploma van, ami már félig készen is kivívta magának a "modern egyházépítészet diadala" címet. (A megoldás egyszerű volt tulajdonképpen, még meg sem volt a telek, amikor az egyházfi "hozomra" megterveztette a templomot egy építész jó ismerősével, és a tervrajzokkal végigházalta az új telepet: a tervezett templom alsó szintjén 500 kriptányi hely van, ezeket lehet jó pénzért megváltani.)

És jól választott építészt is, Kismarty-Lechner Jenő, a híres építész unokaöccse Hauszmann Alajos irodájában kezdte a tanulmányait, 1937-re már vagy huszonöt évnyi tapasztalattal a háta mögött nyugodtan vághatta ilyen nagy fába a fejszéjét. Egy pár évvel korábban még klasszicista stílusban tervezte meg a Rezső téri fogadalmi templomot, a remetekerti Szentlélek-templom azonban anyagában, formájában is modern.

Ahogy gyűlt a pénz, 1937 adventjén már megtörténhetett az alapkő-letétel, és noha a háborús idők nehézségei miatt teljesen nem lett kész az épület, 1942-ben fel is szentelték. 

A háborút az épület szerencsésen túlélte, az azután elkövetkező időkben pedig a körülmények ellenére tovább szépült és bővült a templom.

Jelenleg a környékbeli hívek mellett a budapesti francia ajkú katolikus közösségnek is otthona, weboldalukon minden további információt meg lehet találni.

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek