Gercse - 800 éves templom a kerület határában

Oszd meg másokkal!

Gercse templom (fotó: ittlakunk.hu)

Gercse, mint település, első írásos említése 1212-ből való. A falu a török időkben teljesen elpusztult (újjá sohasem épült), ennek ellenére a mai Budapest területén fekvő hajdani középkori falvak templomai közül az egyik legjobb állapotban fennmaradt a gercsei. Az egykori falu helyén ma a természet által nagyrészt visszahódított bokros-fás-mezős területek, illetve részben gondozott, vagy művelt földek váltják egymást - a régi idők nyomát csak a templom őrzi.

A faluról, illetve annak lakóiról csak a XV. század közepétől maradtak fenn számottevő források. A legtöbb adattal az óbudai káptalan 1510 és 1522 közt vezetett hiteles helyi jegyzőkönyve (protokollum) szolgál. Az ebben található 23 oklevélben 32 gercsei család vezetékneve szerepel, közülük 76 férfi, beleértve a kiskorú fiúgyermekeket is. Rajtuk kívül feljegyezték még tizenhárom férfi keresztnevét, ezek szerint bizonyíthatóan 79 nemes élt ekkor Gercsén. A számok jól érzékeltetik, hogy a családok szinte „összezsúfolódtak”. Részben ez is okozta a falu vesztét, mivel a környező települések miatt már nem volt hova terjeszkedni, így a nemesek is törpebirtokosokká váltak a generációk közti öröklések miatt.

Nagyjából félszáz családnak kellett megélnie a néhány holdas törpebirtokokon állattenyésztésből és gyümölcstermesztésből. Buda ugyan biztos felvevőpiac lehetett, de nem elég ahhoz, hogy mindenki boldoguljon. Talán ezért cserélt szőlőt Hidegkúton 1450-ben Gercsei Nagy Gergely felesége, valamint János és Margit nevű leánya nevében Hidegkúti Trombitás Antal leányával, Luciával és annak férjével, Farnadi Mátyással - olvashatóak Verrasztó Gábor helytörténész sorai a Budai Polgárban.

Képeink egy tavaly nyári bejáráson készültek a Pesthidegkúti Helytörténeti Kör szervezésében, amikor a templomba is volt szerncsénk benézni.

Gercse városrész határai: Budapest határa a Kulcs utcától - a II. és a III. kerület közigazgatási határa (a Vihar- és Csúcs-hegy nyergének nyugati lejtőjén) - Máriahegy utca - Vöröskővár utca - Paprikás-patak - Nóra utca - Hideg utca - Kulcs utca, Budapest határáig.

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek