Máriaremetei uszoda: ünnepélyes alapkőletétel

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: Mónus Márton, MTI
Fotó: Mónus Márton, MTI

 A tervek szerint 2019 első felében nyílik meg a máriaremetei Gyarmati Dezső Uszoda, amelynek alapkövét március 28-án, szerdán helyezték el.

Láng Zsolt, a kerület polgármestere az ünnepségen azt mondta: a 17-18 ezres, erős és összetartó pesthidegkúti közösségnek évtizedek óta álma volt, hogy uszoda épüljön, száőmolt be az ünnepségről az MTI.

Az elsősorban a vízilabda-utánpótlás nevelésére épülő uszoda belső fedett terében megtervezett 50x25 méteres versenymedence keresztirányú megosztásával és elválasztásával kialakítható két 25x25-ös vízfelület, így azért egy időben tudja majd szolgálni a lakossági úszás-igényeket és az iskolai, óvodai úszásoktatás, illetve a vízilabda utánpótlás edzések megtartását is. És épül egy körülbelül 1000 személyes lelátó.

Lesz azért még egy 20x10-es tanmedence, egy 33x20 méteres kültéri medence, amely vízilabda-mérkőzések tartására is alkalmas.

Az önkormányzat több mint kétmilliárd forint önrésszel szállt be az uszodaépítésbe, a kormány közvetlenül félmilliárd forintot biztosít az építkezéshez, de a sportberuházások támogatását elősegítő adórendszer az, ami a befejezéshez szükséges lesz.

Az alapkövet Láng Zsolt, Varga Mihály, Becsey Péter, a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Hesz Máté, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára, az uszoda névadója, Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó unokája helyezte el.
Az alapkőletételen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, volt államfő.

A közreadott sajtóanyag szerint az eredeti koncepciótervben szereplő bruttó 4 milliárd forintos becsült érték, a kiviteli terv tervezői költségbecslésében bruttó 5,4 milliárd forintra emelkedett, a kivitelezői közbeszerzés ajánlattételi szakasza során pedig a legkedvezőbb árajánlat is meghaladta a bruttó 7 milliárd forintot. Mint írták, a műszaki paraméterek érdemi változása, az utóbbi években fellendülő építőipari piac, és az ezzel párhuzamosan jelentkező szakemberhiány, illetve a növekvő anyagárak és munkadíjak összességében vezettek oda, hogy a beruházás összértéke körülbelül 40 százalékkal megnőtt. A többletköltség finanszírozására, vagyis a 2015. évben jóváhagyott TAO-pályázat módosítására irányuló kérelmet decemberben hagyta jóvá a Magyar Vízilabda Szövetség. A sportfejlesztési program módosítását jóváhagyó határozat értelmében - a korábban megítélt és összegyűjtött körülbelül 2,8 milliárd forinton túl - további, több mint 2 milliárd forint összegű céges TAO felajánlást tud fogadni a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. - az uszoda beruházás megvalósításával párhuzamosan - olvasható.

A kivitelezői közbeszerzési eljárás januárban zárul eredményesen. A kivitelezési munkákat 2018 márciusában kezdte meg az A-HÍD Zrt.
 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?