Gyurkovics Tamás - Mengele bőröndje - Premier!

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

Josef Mengelét, a halál angyalát sosem vonták felelősségre a tetteiért. A történelem szökevénye szabad és nárcisztikus öregúrként halhatott meg Dél-Amerikában. De vajon szabad volt-e pusztán azért, mert sosem fogták el és vajon elnyerte volna-e méltó büntetését pusztán azáltal, hogy a vádlottak padjára állítják? 
A Gyurkovics Tamás regénye alapján készült monodráma egyes szám első személyben vall nagyságnak hitt középszerűségről, bűnökről és bűnhődésekről, Mengele magyar áldozatairól és bűntársairól – egy rettenetes élet soha elő nem került bőröndjéről, amelyet mindannyian cipelünk ma is...

Ki volt valójában Josef Mengele, a halál angyala? 

Tömeggyilkos, aki közvetve-közvetlenül több százezer ember halálértfelelős? Vagy „az európai értelmiség egyik legkiválóbb képviselője, egy kivételes diszciplína sokra hivatott művelője, egy géniusz” – ahogyan önmagáról gondolta és állította? Egy, a számonkérést megúszó, elégedett öregúr, aki a tengerben pancsolva lelhette halálát, vagy a saját paranoiáiból maga köré falat emelő, harminc éven át rettegő üldözött? Méltó sors volt számára, hogy elkerülte a büntetést, de mindenkitől elfeledve pusztult el, vagy „jobban járt volna” egy történelmi perrel, ahol még annak a lehetősége is megadathat neki, hogy az újnácik vértanújává váljék? 
Megannyi kínzó kérdés a sok ezer más között, amelyet Gyurkovics Tamás nagyszerű Mengele-könyve feszeget. A regény feltárja mindkét halál lehetőségét: a valódit és az elképzeltet is, miközben bemutat egy középszerű, de végletesen nárcisztikus törtetőt, aki a világrend helyrezökkenésének tekinti, ha egy koncentrációs táborban élet és halál urává válhat, és aki három évtizednyi bujkálás alatt sem adja jelét a megbánásnak... 
A regénybe és színpadra illő történetet maga az antihős, Josef Mengele meséli el nekünk, egyes szám első személyben. A monodráma – melyben a legfontosabb szereplők hangja kísérti folyton a főhőst – ezt a kettős halált, az emberi morál alapvető kérdéseit feszegeti. 
Nagy öröm, hogy a regényíró közreműködésével készült szöveget éppen a Spirit Színház mutathatja be elsőként – felkavaró és szembesítő, emberi és embertelen kalandozások, belső és külső utazások során.

SZEREPOSZTÁS
Josef M. - Perjés János

RENDEZŐ
Bányai Gábor

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?