Szétszakadt Magyarország - oknyomozás a közelmúlt történelmében

Programot feltöltötte:
ittlakunk.hu

Oszd meg másokkal!

Desktop

A Hamvas Intézet ÉK '87-ről szóló kutatása valóságos aranybánya, hiszen a feltárt állambiztonsági iratok a ma is ismert, illetve már háttérbe húzódott értelmiségiek, politikusok számos konfliktusát dokumentálják a nyolcvanas évekből. Kiderül: a rendszerváltás részleges bukását, a háború előtti népi-urbánus viták újraéledését nem írhatjuk kizárólag a magyar nemzet sokat emlegetett, gyógyíthatatlan pártoskodásának a számlájára. Szinte hihetetlen, hogy a pártállam titkosszolgálata mekkora erőket összpontosított, hogy a legszerényebb rendszerellenes mozgolódásokba is beépüljön, azokban folyamatos békétlenséget és zavart keltsen, s így a készülődő rendszerváltás ellenzéki egységét megtörje, tisztaságát besározza, céljait kiforgassa. 

A dokumentumfilm megszólalói: Alexa Károly irodalomtörténész, Bálint László kutató, volt kémelhárító, Deutsch Tamás politikus, Fodor Gábor politikus, Jakab Lajos egykori szamizdatos, Horváth Attila (a felvétel óta alkotmánybíróvá választott) jogtörténész, Kukorelly Endre költő, Pesty László filmrendező, Szokolay Zoltán költő.

Rendezte: Huth Gergely

Forgatókönyv: Mező Gábor

Dramaturg: Kerekes András

Producer: Skrabski Fruzsina

Vezető operatőr: Barta Zoltán

Gyártásvezető: Zsalakó Réka

Zene: Sándor Csaba

Narrátor: Mécs Károly

A dokumentumfilmet Pásztor Tamás animációi, számos eredeti dokumentum, fotó és filmrészlet és egy eddig ismeretlen, kordokumentum értékű házi videó teszi különlegessé, alapját pedig Hankiss Ágnes és munkatársai a Hamvas Intézetnél folytatott múltfeltárása adja.

A belépés díjtalan, de regisztráció szükséges.

Regisztrálni lehet Bercsi Katalinnál a bercsi.kati@kulturkuria.hu e-mail címen.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek