A szén-monoxiddal nyáron is vigyázni kell: éjszaka egy Frankel Leó úti lakást kellett kiüríteni

Desktop

Szerdán éjszaka egy Frankel Leó úti lakást kellett kiüríteni, mert jelzett a szén-monoxid-érzékelő. Aztán a kiérkező tűzoltók és a gázművesek is "bemérték", és valóban veszélyes koncentrációt találtak.

Látjátok, egyáltalán nem úri huncutság a szén-monoxid-érzékelő, tényleg életeket menthet. Ilyenkor nyáron is - hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy ha nem is fűtünk, nagyon sokunknál a melegvíz előállításához is kell valamilyen gázkészülék.

Legyen legalább egy ilyen érzékelőtök a lakásban - és ne a legolcsóbbat válasszátok. (A katasztrófavédelem oldalán van egy lista a használható és a bevizsgáláson megbukott készülékekről, sajnos nem a legfrissebb.)

A szén-monoxid (ellentétben a szén-dioxiddal) könnyebb a levegőnél. Azaz először a plafonnál kezd el felgyűlni. Az érzékelőt ezért érdemes a padlószinttől minimum másfél méterre, de nem közvetlenül a mennyezetre elhelyezni. Ha csak egyet vettél, azt minél közelebb tedd a kazánhoz, ha nyitott térben van a kazán, akkor a mindig a legfelső szintre.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?