Tudtad? Klíma felszereléséhez engedély kellhet!

Desktop
a kép illusztráció

Tudtad? A klímaberendezés felszerelése sok esetben feltételekhez kötött. A II. kerületben a településkép védelméről szóló 45/2017. (XII.20.) önkormányzati rendeletet kell figyelembe venni, ha valaki klímát szereltetne fel.

Az ablakklíma és klímaberendezés kültéri egysége csak az épület megjelenéséhez illeszkedve, közterületről nem láthatóan helyezhető el, a zajvédelmi előírásoknak megfelelően nem zavarhatja mások nyugalmát, nem onthatja a szomszédos lakások ablakai felé a forró levegőt, a kondenzvizet pedig vissza kell vezetni.

Új és meglévő épületek esetében csak takartan, illetve takarásban lehet kitenni, vagy központi klímaként lehet kivitelezni. Meglévő épületen közterületről látható homlokzatokon kültéri egység nem helyezhető el, kivéve tömör, átlátszatlan mellvédű erkély takarásában, az épület megjelenéséhez illeszkedve, a homlokzati architektúrával összhangban, ahhoz illeszkedve tehető ki.

Amennyiben az érintett helyiség csak közterületi homlokzattal rendelkezik, vagy az épület védett, akkor csak kültéri egység nélküli klímaberendezés jöhet szóba.

A magastetős elhelyezésről szintén külön rendelkezik a jogszabály. A klímaegység felszereléséhez a polgármesteri hivatal Településkép-védelmi Osztályánál településképi bejelentési eljárást kell kezdeményezni, ennek hiányában szabálytalan a felszerelés.

Amennyiben a klíma felszerelése a műszaki feltételeknek megfelel, akkor sem biztos, hogy fel is lehet szerelni a házra, hiszen társasház esetében az eljáráshoz kérik a társasház közgyűlési hozzájáruló nyilatkozatát is.

Tájékoztatás kérhető a Központi Ügyfélszolgálaton (1024 Margit utca 2-4., email: ugyfelszolgalat@masodikkerulet.hu, tel.: 346-5600). A klímaberendezés megfelelő helyének meghatározásában az Épített Környezetért Felelős Igazgatóságon adnak tájékoztatást előzetes időpont-egyeztetés után (tel.: (06 1) 346-5579, Lantos Ágnes).

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?