Milyen lesz az új Közlekedési Múzeum: kiállítás a pályaművekből

Desktop
Kép: MTI, Bruzák Noémi
Kép: MTI, Bruzák Noémi

A Közlekedési Múzeum új épületére kiírt nemzetközi építészeti tervpályázatra készült látványtervekből nyílt kiállítás szerdán a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben, a 13 döntőbe jutott pályaművet mutatják be és az új épületnek majd otthont adó Északi Járműjavító történetét is megismerhetitek egyben.

A magyar ipartörténet kiemelkedő örökségének számító egykori Északi Járműjavító területén létrehozandó új múzeumegyüttesre 2018-ben hirdettek nemzetközi építészeti tervpályázatot. Az első díjat a világhírű Diller Scofidio + Renfro építésziroda nyerte el - az ő terveiket is láthatjátok, szeptember közepéig lesz nyitva a kiállítás.

A Közlekedési Múzeum ha nincs is nyitva, azért működik, gondozzák és gyarapítják a több mint 120 éves múzeum hatalmas gyűjteményét. Az elmúlt egy-két évben tucatszám gyűjtötték az újabb és újabb járműveket, a napokban Erdélyben például értékes Ikarusz-emlékeket találtak.

Az Északi Járműjavító különleges helyszín: barnamezős rozsdaövezeti terület, Budapest belvárosából ugyanakkor több közlekedési eszközzel is könnyen megközelíthető. Az Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházzal együtt egy új kulturális városnegyed jöhet létre számos új közterülettel, parkkal, sétánnyal és egy új vasúti megállóval. Az új épületegyüttes nemcsak kiállítótérként fog működni, az épületben - a tervek szerint - helyet kap archívum, könyvtár, és dokumentációs központ is. Emellett időszaki kiállításoknak, és különféle esti programoknak, fesztiváloknak is helyet ad majd.  
   

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?