575 éve született I., azaz Igazságos Mátyás király

Oszd meg másokkal!

Desktop
Mátyás király: mindenki ezt a képét ismeri a Szépművészeti Múzeumból
Mátyás király: mindenki ezt a képét ismeri a Szépművészeti Múzeumból

1443. február 23-án, Kolozsvárott született meg Hunyadi Mátyás, a későbbi I. azaz Igazságos Mátyás király. (Szülei, a törökverő Hunyadi János és Szilágyi Erzsébet második fiaként, bátyja az a Hunyadi László, aki meggyilkoltatta Cillei Ulrikot, és ezért az éppen uralkodó V. László kivégeztette.)

A humanista műveltségű és hadi dolgokban is képzett, akkor még csak 15 éves Mátyás, ma úgy mondanánk, hogy katonai puccsal került hatalomra, a király hirtelen halála miatt megüresedett trónra voltak "jogos" jelöltek is. Magyarországon a legfontosabb belső erőket Szilágyi Mihály, Garai László, Újlaki Miklós familiárisai, valamint a Felvidék nagy részét törvénytelenül uralmuk alatt tartó cseh szabadcsapatok alkották A magyar főúri csoportosulások számára ebben a helyzetben logikusnak látszott Hunyadi Mátyás megválasztása királynak, mivel úgy vélték, hogy a gyermek-király könnyen irányítható lesz.

Aztán mégis hogyan lett az egyik legszebb emlékű nagy királyunk, azt az év folyamán megtudjuk majd: 2018 hivatalosan is Mátyás király emlékév.

Addig nézzétek meg, milyen volt a budai vár, amikor ő lakott benne:

(Forrás: főképp wikipédia)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?