Ma (lenne) százötven éves a Lipót

Oszd meg másokkal!

Desktop

Pontosan százötven éve, 1868. december 6-án adták át a budai Lipótmezőn az Országos Tébolydát, aztán mindenféle néven, de 139 évig működött. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet, az OPNI 2007. december 31-én fejezte be működését. 

1848 őszén Schwartzer Ferenc, a magyar tudományos elmekórtan megalapozója tett javaslatot a kormánynak egy állami tébolyda felépítésére. A A Kecske-hegy, a Kis-Hárs-hegy és a Ferenc-halom aljában található telek, ahova aztán a tébolyda épült, Göbl Lipót molnármesteré volt. Szóval semmi császár, herceg: molnármesterről nevezték el a területet. (Göbl Lipótnak az Ördög-árok túlpartján volt egy jó kis vendéglője is. Akkoriban sikk volt kirándulni, a városon kívül ebédelni. Meg még sokáig.)

Az építkezést I. Ferenc József rendelete nyomán, Ludwig Zettl tervei alapján 1859-től több egymást váltó vállalkozás végezte, a költségek a felszereléssel együtt 1 millió 670 ezer akkori forintra rúgtak. A zárt tömböt alkotó, az Országháznál csak néhány négyzetméterrel kisebb főépületet hatalmas park és 50 hold erdő övezte. Eredetileg 800 beteg befogadására tervezték, de csak 500 beteg számára építették meg, s helyet kaptak benne az orvosok lakásai, a személyzet szállásai, konyha, irodák, raktárak is.

Ma az épület üres. Műemléki védelem alatt áll. Drónra szállva ilyen:

Ha a történetére, híres lakóira vagytok kíváncsiak, itt olvashattok még róla.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek