Gyógyvíz az úton – gőzölgött a Margit híd

Oszd meg másokkal!

Desktop

Annyira még korán reggel sincs hideg, hogy simán elautózzunk egy ilyen, kicsit pokolbéli jelenség mellett a Margit híd alatt.

Persze, mint utóbb kiderült, a gőz nem is pokolbéli, sőt nem is távvezetékből való: a szigetről átvezető termálvizes vezetéket buherálta meg valaki.

A Margitszigeten több temálvízforrás is van, ezeket a vizeket valaha palackozták is, most csak a szállodák és a Palatinus gyógymedencéiben használják őket. 

Két kutat érdemes megemlíteni, mindkettőnek hetven fokos körüli a vize: az egyik a Zsigmondy-kút, ez Budapest legeslegelső artézi hővize, még a Széchenyi fürdőét megelőzően, 1867-ben fúrta a kutat maga Zsigmondy Vilmos, József nádor megbízásából. A víz erősen kénes szagú. Pedig még mind a mai napig ez táplálja a japánkert zuhatagát.

A másik a Magda-forrás, ezt a Sportuszoda építésekor tárták fel, 1936-ban, és mindjárt építettek is hozzá egy modern, bauhausos palackozóüzemet. Most a már fedett Palatinus gyógymedencéit töltik meg vele.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek