Ne hagyjátok magára idős rokonaitokat, szinte minden napra jut egy unokzós-csalós hír

Oszd meg másokkal!

Desktop
Kép: police.hu
Kép: police.hu

Félelmetesen sok ilyen "unokázós" típusú csalásos esetről értesülünk mostanában. Azaz, amikor a csaló, csalók magukat hirtelen szorult helyzetbe került unokának, közeli rokonnak adják ki magukat telefonon, és a gyanútlan idős rokontól szednek be hatalmas pénzeket. Rendszerint a pénzért "valaki mást" küldenek, így az idős embereknek esélyük sincs még az utolsó pillanatban rájönnni, hogy becsapták őket. 

És ezek csak azok az esetek, ahol legalább utólag nem szégyelltek bejelentést tenni a rendőrségen.

A rendőrség igyekszik valahogy hozzáférni az egyre kiszolgátatottabb idősekhez, mostanában például a bűnmegelőzési osztály kortárs segítőket képeznek, az álhíreket, az internetes vásárlás veszélyeit és az időseket érintő eseteket illetően kapnak információkat, amit aztán a helyi szervezetekhez, a nyugdíjas klubokba látogató érdeklődőknek és az ismeretségi körükbe tartozó időseknek adnak tovább. 

De a legjobb megoldás, ha időnként ilyesmiről is beszélgettek idősebb rokonaitokkal, ismerőseitekkel, ha tudják, veletek nem fordulhat elő olyan, hogy késő éjszaka a családi ékszerekkel lehet csak benneteket "kiváltani" valami szorult helyzetből. 

Ja, és a mai hír:

Az 54 éves budapesti O. György társaival, egy budapesti testvérpárral február 12-én este felhívott egy II. kerületi idős férfit, magukat a sértett rokonának kiadva elmondták, hogy balesetet okoztak. A balesetben egy nagy értékű autót törtek össze, ezért fenyegetően körbeállták őket és pénzt követeltek. Az idős férfi összeszedte a lakásában lévő értékeit, közel 800 ezer forint értékű valutát és arany ékszereket, majd a lakása előtt átadta az elkövetőknek.

Ez nem volt elég, újra felhívták az idős férfit, és további hatmillió forintot követeltek. Nála nem volt több pénz, csak reggel tudott volna kivenni a bankból.

Szerencsére még ez előtt beszélt az egyik rokonával, aki ráébresztette, hogy csalás áldozata lett, értesítse a rendőröket.

Az elkövetők eközben újra keresték az idős férfit, hogy miután felvette a pénzt, azt vigye a XIII. kerületbe és ott átveszik tőle. Itt fogták el őket. 

És az ilyesmi simán csak "csalás bűntettnek" minősül a jog szerint.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?