Eichmann az Apostol utcában lakott

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Barakonyi Szabolcs - Index)

A német megszállás idején a magyar hatóságokkal együttműködve az Apostol utca 13. alatt lakott a magyar zsidóság deportálását irányító Adolf Eichmann. A legenda szerint a villa udvarán személyesen lőtt agyon egy 16 éves munkaszolgálatost, amikor az a fájáról megevett egy barackot. A történet akár igaz akár nem, biztos, hogy ezt az ingatlant használta mint saját magánlakása, míg a magyar zsidók deportálást a szomszédos XII. kerületi Evetke utcában fekvő irodájából irányította. A háborús bűnöst 50 éve, május 31-én végezték ki Izraelben, miután a zsidó állam titkosszolgálata Argentínában elrabolta.

Az Apostol utcai villa korábban Aschner Lipóté, a Tungsram alapítójáé volt, akit a németek innen hurcoltak Dachauba. Tervezője pedig a dualizmus korának legnevesebb építésze, Alpár Ignác volt.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek