Botlatókő kerül Rejtő Jenő utolsó lakása elé

Desktop
Kép: MTI, Szigetváry Zsolt
Kép: MTI, Szigetváry Zsolt

Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik. A botlatókő egy 10×10 centiméteres bronztáblára vésett vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amit az áldozat utolsó – még szabad akaratából választott – lakhelyének előtt illesztenek a járdába.

A kezdeményezés nyomán mára Európa szerte több, mint 70.000 botlatókőbe „botolhatunk bele“, mely által az akció a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé vált. A botlatóköveket Gunter Demnig német művész készíti, a két legelső a Salbzburg melletti St. Georgenben került a járdára, Matthias and Johann Nobis emlékére, még 1997-ben.

Szeptember 13-án 18 órakor kerül sor Rejtő Jenő egykori munkaszolgálatos emlékkövének elhelyezésére a II. kerület Bimbó út 3. sz. ház előtt. Ezt követően a művész a helyszínen veszi át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerik el. 

A programhoz a Miniszterelnökség, a Honvédelmi Minisztérium, közreműködő önkormányzatok, valamint a hozzátartozók nyújtanak segítséget - számol be az eseméynről előzetesen a szombat.org.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?