Eszedbe ne jusson többé lemosni a nyers húst sütés előtt - javasolják a szakemberek. Itt van, miért

Oszd meg másokkal!

Desktop

A húst megmossuk, lehártyázzuk - így kezdődik rengeteg recept, amelyben húsételek elkészítéséről regélnek, mielőtt rátérnének arra, hogy a hagymát üvegesre pirítjuk. Az egészségügyi szakemberek épp az ellenkezőjét javasolják: legyen szó szárnyasokról, disznóról, marháról vagy birkáról, a hús megmosása szerintük egyértelműen növeli az ételmérgezések valószínűségét. Erre figyelmeztet a Brit Egészségügyi Szolgálat, az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium Ételbiztonsági Felügyelete egyaránt. 

Hogy miért? A nyers húsok felszínén baktériumok tanyáznak, a csirkéken például gyakoriak campylobaktériumok. Ezek a sütés és a főzés során (akár a divatos 100 fok alatti készítési módoknál is, már 70 fok fölött) elpusztulnak. A mosáskor viszont még elevenen, szétspriccelnek a mosogató környékén, mintegy fél méteres körzetben beteríthetik a munkapultot, a törlőrongyot és a környéken lévő százféle kis tárgyat, amelyekről aztán a kezünk útján a szájunkban landolhatnak. 

A campylobaktériumok hasfájást, hasmenést, hányást okozhatnak, az ilyen fertőzések akár 5 napig is elkísérhetnek. 

 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek